KULAJDA

[04.11.2024]
KULAJDA 

- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 pravých hřibů
- 8 menších brambor
- 4 lžičky drceného kmínu
- 1 l hovězího vývaru
- 6-8 lžic cukru
- 6-8 lžic octa
- Větší hrst kopru
- 250ml smetany ke šlehání

- Nejdříve si nakrájíme cibuli najemno a orestujeme ji na másle. Přihodíme nakrájený česnek a 4 houby a necháme je provonět.
- Pak přidáme drcený kmín a 4 nakrájené brambory. Brambory nakrájejte na co nejmenší kousky, můžete je i nastrouhat, protože se přidávají jen na zahuštění polévky.
- Pak vše zalejeme hovězím vývarem a vaříme do změknutí brambor.
- Vedle v hrnci si uvaříme další 4 brambory nakrájené na kostičky, které budou na ozdobení polévky.
- Zbytek hub nakrájíme na širší plátky a namřížkujeme je.
- Společně s uvařenýma bramborama je orestujeme do zlatova.
- Polévku rozmixujeme a přidáme cukr, ocet, sůl a pepř a nakonec kopr. Ještě jednou promixujeme a přilejeme smetanu.
- Podle chuti ještě kdyžtak dosladíme nebo dokyselíme.
- Na kulajdu se hodí ještě ztracené vejce, které vás naučím v dalších reels.
- Na talíř dáme osmažené brambory, hřiby, vejce, kopr a vše zalejeme polévkou.







přidat komentář