Linecké cukroví
[06.12.2024]
https://www.toprecepty.cz/recept/78067-rakouske-linecke-cukrovi/
250g (1 hrnek) změklého másla
270g (2 hrnky) hladké mouky
100g (1 hrnek) mletých mandlí
125g (3/4 hrnku) krupicového cukru
1/2 lžičky skořice
3 žloutky
vanilkové aroma
1 lžíce citronové kůry
malinový džem
moučkový cukr
sůl
Křehké linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější vánoční pochoutky. Krásně voní po vanilce a rozplývá se na jazyku. V tomto receptu do něj přidáme mleté mandle, díky kterým bude chutnat opravdu báječně.
1) Mouku promícháme s mandlemi, špetkou soli a skořicí.
2) Utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme žloutky, citronovou kůru a vanilkové aroma. Nakonec postupně zapracujeme mouku a připravíme hladké těsto, které rozdělíme na 3 díly. Zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme v chladničce.
3) Jeden díl ztuhlého těsta vyválíme na placku, ze které vykrájíme kolečka a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Polovině koleček vykrojíme menší formičkou středy.
Jak rozválet těsto
4) Zbytky těsta zapracujeme do druhého dílu vyndaného z chladničky, znovu vyválíme a stejně postupujeme, dokud těsto nedojde. Cukroví dozlatova upečeme v předehřáté troubě a necháme vychladnout.
5) Prázdná kolečka potřeme malinovou zavařeninou, vykrojená posypeme moučkovým cukrem.
Nakonec kolečka potřená zavařeninou spojíme dohromady s vykrojenými a podáváme.
B - Najlepšie linecké na svete
Milujem ich chuť...tie mandle tam urobia obrovskú prácu..netreba sa toho báť ..určite skúste
Budete potrebovať:
250 g hladkej špaldovej múky dmBio T630
100 g pomletých mandlí dmBio (nepoužívaj mandľovú múku)
Štipka soli
Šťava z polovice citróna
190-200 g masla
2 žĺtka
80 g svetlého trstinového cukru dmBio (treba ho pomlieť)
Na plnenie malinový džem dmBio
Všetko spolu vymiešame do kompaktného cesta. Maslo do cesta vždy strúham studené...pod rukami sa pekne roztopí.
Rozdelíme na 2 časti. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodinku do chladničky...aj keď ho tam necháte dlhšie, nevadí.pod rukami, keď ho začnete miestiť, sa pekne roztopí...na pomúčenej doske do neho ešte vmieste trochu múky, nech je tak akurát
Vyvaľkajte a vykrajujte podľa vašich predstáv.
Pečiem ich na 180°C vrchný a spodný ohrev asi 9 minút.
Plníme džemom..ten malinový z deemky je perfektný urcite ho skúste..
C
- 210g hladké (špaldové) mouky
- 140g změklého másla
- 70g moučkového cukru
- 1ks (8g) vanilkový cukr
- 2 ks vaječného žloutenku
- 1 lžička citrónové šťávy
- špetička soli
- džem na potření
Postup:
1) V misce si smícháme mouku s prosetým cukrem, změklé máslo, žloutky, sůl a nastrouhanou citrónovou kůru.
2) Když se začnou suroviny spojovat, těsto dohněteme na prkně, aby bylo lesklé a nelepilo se.
3) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky alespoň na 3 hodiny. (popř. na noc do chladu)
4) Těsto na cukroví rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 4 milimetry a vykrajujeme různé tvary koláčků.
5) Poklademe je na plech vystlaným papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 min na
180 stupňů.
6) Necháme je vychladnout a pak linecké cukroví už jen slepujeme džemem.
Postup 2:
z uvedených surovin vypracovat těsto, zabalit do potravinové folie a nechat uležet alespoň přes noc, vyválet plát, vykrájet tvary, péct v předehřáté troubě na plechu s pečícím papírem při teplotě 160st C cca 15 minut
z uvedených surovin vypracovat těsto, zabalit do potravinové folie a nechat uležet alespoň přes noc, vyválet plát, vykrájet tvary, péct v předehřáté troubě na plechu s pečícím papírem při teplotě 160st C cca 15 minut
D - Kakaové linecké s Carla Creamem
20g Carla holandského kakaa premium (https://carlachocolate.com/produkt/holandske-kakao-premium)
100 g cukru moučka
500 g hladké mouky
250g másla
1 vejce
1 lžíce pomerančové kůry
Postup:
Na vále smícháme mouku, cukr a kakao. Uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme na menší kousky nakrájené povolené máslo.
Opláchneme pomeranč, kůru z něj ostrouháme na jemném struhadle a přidáme do těsta. Všechny suroviny na vále rukama rychle zpracujeme.
Z kakaového těsta uděláme hroudu, zabalíme do fólie a uložíme na půl hodiny do chladničky.
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučněném válu na placku o tloušťce asi 3 mm a formičkami vykrajujeme různé tvary, vždy jeden s otvorem.
Vypíchnuté tvary klademe na plech vyložený papírem na pečení a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 5 - 10 minut.
Máslo vyšleháme s cukrem, kakaem a salkem do hladkého krému. Kakaovým krémem slepujeme cukroví, vždy jedno plné a jedno s otvorem.
Kakaové cukroví plněné krémem skladujeme v chladu.
E - mrkvové
- 210g hladké (celozrnné špaldové) mouky
- 140g změklého másla
- 20g třtinového cukru
- 60g mletých vlašských ořechů
- 2 najemno nastrouhané mrkve
- 2 ks vaječného žloutenku
- 10ml polotučného mléka
- skořice
- špetička soli
- džem na potření
Postup:
1) V misce si smícháme mouku s prosetým cukrem, změklé máslo, žloutky, sůl a nastrouhanou citrónovou kůru.
2) Když se začnou suroviny spojovat, těsto dohněteme na prkně, aby bylo lesklé a nelepilo se.
3) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky alespoň na 3 hodiny. (popř. na noc do chladu)
4) Těsto na cukroví rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 4 milimetry a vykrajujeme různé tvary koláčků.
5) Poklademe je na plech vystlaným papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 min na
180 stupňů.
6) Necháme je vychladnout a pak linecké cukroví už jen slepujeme džemem.
Postup 2:
z uvedených surovin vypracovat těsto, zabalit do potravinové folie a nechat uležet alespoň přes noc, vyválet plát, vykrájet tvary, péct v předehřáté troubě na plechu s pečícím papírem při teplotě 160st C cca 15 minut
z uvedených surovin vypracovat těsto, zabalit do potravinové folie a nechat uležet alespoň přes noc, vyválet plát, vykrájet tvary, péct v předehřáté troubě na plechu s pečícím papírem při teplotě 160st C cca 15 minut