Vosí hnízda
[06.12.2024]
A - https://www.nejrecept.cz/recept/snadny-recept-na-nepecena-vosi-hnizda-s-bohatym-zloutkovym-kremem-zprijemnete-si-vano-r8622
B
C - https://www.lifee.cz/jidlo/vosi-hnizda-vrchol-nepeceneho-vanocniho-cukrovi-vosi-uly-se-tremi-ruznymi-naplnemi_88202.html
90 g máslo
1 ks bílek
3 lžíce rum
2 lžíce mléko
160 g drcené piškoty
100 g cukru moučky
1-2 lžíce kakao
Náplň:
40 g moučkový cukr
2 bal. vanilkový cukr
180 g máslo
2 ks žloutek
4 lžíce rum
1) Připravte těsto a pokud je příliš tekuté, zahustěte ho přidáním nadrcených piškotů, aby dosáhlo správné konzistence.
2) Vytvořte malé kuličky z připraveného těsta, obalte je jemně v moučkovém cukru a vložte je do speciální formičky na vosí hnízda. Do každého hnízda vmačkejte těsto, naplňte je připraveným krémem a zakryjte piškotem. Nakonec hnízda opatrně vyklopte z formičky, přičemž postup závisí na typu formičky, kterou používáte.
3) Pro náplň vosích hnízd smíchejte 40 gramů moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 180 gramů másla, 2 žloutky a 4 lžíce rumu. Tuto směs šlehejte po dobu 8 minut, dokud nezískáte hladký a krémový konzistenci.
B
Hnízda SUROVINY
piškoty 150 g
lískové ořechy (nebo vlašské ořechy) 50 g
bílek 1 ks
mléko 1 lžíce
moučkový cukr 100 g
máslo 60 g
kakao 2 lžíce
Krém SUROVINY
žloutek 1 ks
máslo 60 g
rum 1 lžíce
moučkový cukr 50 g
piškoty (na přiklopení) 25 ks
C - https://www.lifee.cz/jidlo/vosi-hnizda-vrchol-nepeceneho-vanocniho-cukrovi-vosi-uly-se-tremi-ruznymi-naplnemi_88202.html
CA-1 - Vosí hnízda, těsto z ořechů
Ingredience: 400 g mletých ořechů, 400 g moučkového cukru, 2 celá vejce, rum dle chuti
Postup: Ořechy, cukr, vejce a rum spojte v míse ve hmotu, ze které tvořte malé kuličky. Ty obalte v moučkovém cukru, aby se nelepily na formičku. Kuličku vložte do formičky na vosí úly, doprostřed utvořte důlek, například druhou stranou vařečky, a vyklepněte z formičky. Do každého úlu pak dejte náplň a zaklopte piškotem.
CA-2 - Vosí hnízda, těsto z piškotů
Ingredience: 200 g mletých piškotů, 180 g cukru, 120 g másla, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu
Postup: Umelte piškoty, přidejte další ingredience a vypracujte tuhé těsto. Z něj pak vytvořte úly pomocí formičky. Naplňte krémem a přiklopte piškotem.
CB-1 - Máslový krém
Ingredience: 120 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, rum dle chuti
Postup: Máslo utřete s cukrem. Přidejte vejce a rum a vypracujte hladký krém. Krémem plňte vosí úly a přiklopte piškotem. Uchovávejte v chladu.
CB2 - Pařížský krém
Ingredience: 300 ml smetany ke šlehání 33 %, 40 g cukru, 30 g kakaa
Postup: Svařte spolu smetanu ke šlehání, kakao a cukr. Dejte do lednice přes noc. Druhý den vyšlehejte do tuhé náplně a naplňte vosí úly.
CB3 - Karamelový krém
Ingredience: 1 slazené kondenzované mléko (Salko), 250 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, rum dle chuti
Postup: Zavřené Salko vložte do hrnce s vodou, aby konzerva byla celá ponořená. Takto vařte konzervu přibližně dvě hodiny, až mléko zkaramelizuje. Nechte plechovku vychladnout a teprve pak ji otevřete. Cukr smíchejte se žloutkem a máslem a vyšlehejte. Přidejte dle chuti rum. Následně do vyšlehaného másla po částech přidávejte zkaramelizované Salko. Naplňte vosí úly a zaklopte piškotem.
uděláno 7.12.2024 - jde to
Úlky
250 g piškotů (+ cca 50 kusů piškotů vcelku)
300 g moučkového cukru
150 g změklého másla
60 g Carla kakaa
5 lžic rumu
5 lžic mléka
Náplň
50 g cukri moučka
80 g másla
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce rumu
Postup:
Piškoty si rozemeleme v mixéru najemno. Smícháme si změklé máslo, cukr, mléko, rum, kakao, namleté piškoty a zpracujeme těsto, které necháme v lednici asi hodinu ztuhnout.
Mezitím si připravíme krém, smícháním změklého másla, cukru a rumu. Suroviny utřeme do pěny. Z těsta vytvoříme za pomoci formiček vosí úly a dovnitř vymáčkneme důlek například vařečkou. Ten naplníme krémem, přikryjeme jedním celým piškotem a hotové úlky necháme alespoň 1 den odležet v lednici.