Svíčková
[17.02.2025]
1000g hovězího masa (falešná svíčková)
200g slaniny (může být 200g)
100g másla
50g sádla
4x mrkev
1x menší celer
1x petržel
2x cibule
2PL třtinový cukr (může být normální)
2PL jablečného octa (může být normální)
200ml silného vývaru (dávám koupený vývar na 500ml do těch 200ml)
15 kuliček černého pepře
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sušený tymián
sůl, cukr, ocet
200ml smetany ke šlehání, když bude málo přidal mléko
VARIANTA 1 (uvařeno)
máslo + sádlo + slanina + odřezky masa (ty pak vyhodím) jsem orestoval s kořenovou zeleninou nakrájenou na kostičky, pak přidat cibuli a orestovat do zlatova
přidat cukr a nechat zkaramelizovat (možná se to nepovede, tak to jen nechat nějak povařit)
přidat ocet a nechat úplně vyvařit
přidat osolené maso na větší kostky, ze všech stran opéct.
přilít 200ml silného vývaru + koření
Když je maso měkké, vyjmeme ho (přikryjeme, aby nám neoschlo a uchováme v teple) a doděláme omáčku. Zbavíme se koření a rozmixoval jsem dohladka.
Vmícháme smetanu
ochutit solí, cukrem a octem
Ještě půl hodiny necháme provařit na mírném plameni.
VARIANTA 2
maso prošpikovat slaninou (slaninu nejdřív nakrájet na klínky a nechat zmrznout před špikováním) a osolit
zasypat kořenovou zeleninou nakrájenou na kostičky
udělat nálev ze: silného vývaru (vychladlého), cukru, octa, koření, a zalít s ním maso a zeleninu
druhý den vařit tak jak to je dokud maso nezměkne, před vaření přidat máslo a sádlo
když je maso měkké tak vyndat
vývar procedit přes síto
ze zeleniny vyndat koření a zeleninu propasírovat na hrubo
zeleninu vrátit do vývaru, povařit
přidat smetanu a dochutit solí, cukrem a octem, když bude málo smetany přidat mléko