Čočka dhal
[09.08.2014]
Cibule 2 ks
2 střední mrkve
Olej 2 lžíce
Česnek 2 stroužek
Červená čočka 2 dl
Zeleninový vývar 0.5 l
Sekaná rajčata 4 ks
nebo rajský protlak
Zázvor 2 lžička
čerstvý strouhaný
Koření - Garam masala 2 lžička
Kari 1 lžička
Kurkuma 0.5 lžička
Drcený kmín 1 lžička
Pasta sambal oelek 1 lžička
(=pasta z chilli papriček a soli)
Citronová šťáva (citronka)
dle chuti, ale nemusí tam být
Cibuli pokrájíme najemnou a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji. Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promícháme a zalejeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Dusíme asi 15 min.nebo i déle, dokud čočka nezměkne. Můžeme posypat sekaným koriandrem nebo petrželkou a podáváme s rýží.
Pokud budete jídlo podávat i dětem, připravujte pokrm bez koření sambal oelek. Nebo po uvaření odeberte část pro děti a do zbytku zamíchejte sambal oelek a prohřejte.