Sacher dort
[11.08.2014]
150g moučkového cukru
6 vajec
150g tuku na pečení
150g čokolády na vaření
150g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
na ozdobu:
200g meruňkové zavařeniny
šlehačka
poleva:
125g čokolády na vaření
3 lžíce vody
100g moučkového cukru
25g tuku na pečení
6-8 lžic sladké smetany (stačí plnotučné mléko)
Cukr ušleháme se žloutky a pak postupně zamícháváme ve vodní lázni změklou čokoládu s tukem. Společně došleháme a pak střídavě, po částech, zamícháváme mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře ušlehaný sníh se solí. Těsto rozetřeme do tukem vymazané formy a pečeme ve vyhřáté troubě zvolna (peču ho na 150°C při vysoké teplotě nevyběhne). Upečený dort necháme vychladnout. Pak ho rozřízneme, pomažeme zavařeninou a spojíme. Obrátíme dnem vzhůru, potřeme i na povrchu tence zavařeninou a polijeme připravenou polevou. Dort ještě ozdobíme ušlehanou smetanou.
poleva:
V kastrolku ve vodní lázni promícháme na menší kousky rozlámanou čokoládu, vodu, cukr a tuk. Když je poleva hladká, doplníme ji na potřebnou hustotu smetanou a promícháme.