Palačinky
[16.11.2018]
50g polohrubé mohky
50g hladké mouky
2 vejce
250ml mléka
sůl ani cukr nepřidávám, může být, ale není potřeba
rostlinný olej, nebo GHÍ na pánev pod palačinky
na ochucení:
- marmeláda + zakysaná smetana, nebo jogurt
- javorový sirup
- moučkový cukr a citronová šťáva (ale opravdu z citronu)
- čokoláda + samostatně nebo i s banánem nebo ořechy
- skořice s moučkovým cukrem
-- samozřejmě je možné ochutit i na slano, nebo vymyslet
*** uvedené množství, je podle velikosti pánve a naběračky asi na 6 palačinek, z tohoto těsta jsou udělat opravdu tenké palačinky
Všechno pořádně promícháme, nejdřív jen mouku s vejci a pak postupně přidáváme mléko, aby se netvořily hrudky, což se stejně většinou stane, ale po upečení to není na palačinkách chuťově ani konzistentně poznat.
Pánev ideálně s keramickým povrchem a dostatečnou plochou a trochou oleje nejdříve zahřejeme na teplotu pro pečení, jinak se první palačinka nepovede. Pečeme na rozumnou teplotu, aby se palačinky upekly, ale nepálili. Jakmile před otočením horní plocha palačinky zmatní (nebude už tekutá) můžeme palačinku otočit.
Teplotu, pánev, velikost naběračky, dobu pečení a podobné věci, je potřeba vychytat v průběhu pečení palačinek.